Prosvjednici okupljeni ispred Augostovog hrama.

U Mreži anarhista Istre i Kvarnera smatraju da "vladajući ne koriste poreze kako bi podigli standard hrvatskih građana, već kako bi otplaćivali dugove koje su stvorili tajkuni i proširili privilegije političara".

U organizaciji neformalne grupe gađana Mreža anarhista Istre i Kvarnera danas je u Puli održan prosvjed pod nazivom DIGNIMO SVOJ GLAS - RECIMO "DOSTA"! Nakon okupljanja na Forumu, nešto iza 18 sati, stotinjak nezadovoljnih građana krenulo je prema Portarati. 

Iz prosvjedne kolone moglo se čuti "živimo u suvremenom fažizmu, prijeti nam suvremeno kmetstvo", "mi smo narod, narod je vlast", „dolje političke elite“, „nećemo nove poreze“ Na transparentima su bile ispisane poruke poput "zašto Andrej?", "uzeli ste nam već i previše", "ne porezu na nekretnine", "zašto spašavate tajkune, a ne sirotinju?".

 Prosvjedna kolona ulicom Sergijevaca.

Porez na nekretnine je ukinut ili je to samo blef vladajućih?

Na Portarati se okupljenim građanima obratila Renata Vlahović, organizatorica prosvjeda. Sljedeći gradove Dubrovnik, Osijek, Rijeku i Split osjetili su potrebu da i građani Istre iskažu svoje nezadovoljstvo novim nametima. Primarni cilj prosvjeda bio je uvođenje poreza na nekretnine. Nakon što je Vlada najavila njegovo ukidanje, organizatori su bili poljuljani u svojim namjerama. Ipak, Vlada do sada nije iznijela niti jedan jedini dokaz da je porez na nekretnine zaista ukinut, naglašava Vlahović. Između ostalog, pozvala je građane na učestalije korištenje zakonskog prava na javno okupljanje i poručila "stop porezima".

 Renata Vlahović, organizatorica prosvjeda u Puli

Renata Vlahović

U Mreži anarhista Istre i Kvarnera smatraju da "vladajući ne koriste poreze kako bi podigli standard hrvatskih građana, već kako bi otplaćivali dugove koje su stvorili tajkuni i proširili privilegije političara".

Organizatori prosvjeda progovorili su i o problematici referunduma. Naglašavaju da hrvatski zakon o referendumu ograničava direktnu demokraciju odnosno pravo građana na neposredno oldučivanje o važnim temama. U Hrvatskoje je za raspisivanje referenduma u 15 dana potrebno prikupiti oko 400 tisuća potpisa, dok je, prema riječima prosvjednika, u nekim rugim europskim zemljama potrebno prikupiti upola manje potpisa u dužem vremenskom roku.

 Prosvjed na trgu Portarata u Puli

Prema najavam iz raznih nevladinih organizacija, sezona prosvjeda u Hrvatskoj tek je na početku. Građanski aktivizam imat će priliku nametnuti nove ideje, možda i nova rješenja. Zadnja je, nažalost ili nasreću, ipak na Markovom trgu.

Dario Benčić